Po Wt Śr Cz Pt So Nd
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

WARSZTATY KULINARNE - WOŁOWINA

 

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT wraz z Pawłem Zasławskim zaprasza na warsztaty kulinarne dotyczące wołowiny. Uczestnicy zobaczą jak prawidłowo oczyścić polędwicę, poznają podstawowe stopnie wysmażenia (rare, medium, well done), proces karmelizacji mięsa, różnice między mieleniem a siekaniem tatara oraz zdobędą wiedzę o poszczególnych elementach wołowych (polędwica, rostbef, antrykot). Dania będą uzupełnione ciekawymi, samodzielnie przygotowanymi dodatkami. 

Na warsztatach wspólnie wykonamy:
Tatar siekany z polędwicy wołowej z konfitowanym żółtkiem i oliwą szczypiorkową
Tatar mielony z rostbefu z ogórkiem i szalotką
Smażoną polędwicę wołową z solą Maldon, zimową truflą oraz chipsami z jarmużu i pieczarek
Aromatyzowany szpik wołowy
Stek z antrykotu z pieczonymi warzywami korzeniowymi i aksamitnym kremem selerowym

Paweł Zasławski - mimo młodego wieku ma już na swoim koncie spore doświadczenie gastronomiczne. Pracował między innymi w poznańskich restauracjach Czerwony Fortepian, Milano, Hugo Restaurant. Przez rok był szefem kuchni w Zielonych Słoniach i przez ostatnie dwa lata zastępcą w restauracji Muga. Od sierpnia, jako szef kuchni tworzy autorskie menu w restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach. W międzyczasie zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku 2015 w plebiscycie magazynu Kuchnia, w którym obecnie publikuje autorskie felietony.

Termin warsztatów:
11 marca (sobota) godz. 10:00 - 13:00
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.

 

© SPOT 2008. Site designed by: Adam Żebrowski. Site developed by: Odd Web Things. Photos: Małgorzata Opala