Po Wt Śr Cz Pt So Nd
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

SPOT. I FERMENT ZAPRASZAJĄ NA KORKI Z POLSKICH WIN VOL. 2: DEGUSTACJA WIN Z MENU DEGUSTACYJNYM

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT oraz Winicjatywa zapraszają na kolejną edycję Korków z polskich win, czyli niezobowiązujących spotkań przy kieliszku wina i jedzeniu. Ich celem jest prezentacja najciekawszych polskich win i ich twórców. Spotkania mają charakter swobodnej biesiady połączonej z luźną rozmową i dobrym smakiem. Gospodarzem spotkania będzie Łukasz Chrostowski właściciel Winnicy Equus, a moderatorem Maciej Nowicki (Ferment), którzy zaprezentują m.in. nowy rocznik znakomitego Kadryla - największej ubiegłorocznej niespodzianki na polskim rynku wina.

Gospodarzem drugiego spotkania będzie Łukasz Chrostowski– winoogrodnik i enolog, „cichy bohater polskiego winiarstwa” – jak napisał o nim Wojciech Bońkowski z portalu Winicjatywa, od 2006 roku wraz Jowitą Banek prowadzi Winnicę Equus. Tworzą ją trzy parcele o areale 5,5 ha: największa znajduje się w Zaborze (w okolicach Zielonej Góry), mniejsze natomiast w Mierzęcinie i Kornacicach (woj. Świętokrzyskie). Uprawia się tam pinot noir, rieslinga, pinot gris, zweigelta, traminera, rondo, regenta, cabrnet cortis, solarisa oraz johannitera. Winnice prowadzone są w pełni naturalne, bez wykorzystania herbicydów czy zbytecznych dodatków enologicznych, a wina nie są ani dosładzane, ani odkwaszane chemicznie.

Gostchorze / GostArt 2015 / riesling, pinot gris, pinot blanc + cykoria / gruszka / ser kozi / orzechy włoskie
Equus / Riesling 2016 / riesling + łosoś / awocado / crème fraîche
Equus / Kardryl 2016 / traminer, pinot gris, kernling, muskateller, solaris + ser wielkopolski / pomidory / filo
Equus / Magnesia 2016 / dorsa, zweigelt, rondo + kaczka / pyza / żurawina
Equus / Cabernetis 2016 / dorsa, cortis, franc + policzki wieprzowe / dynia / demi-glace
Jakubów / Solaris 2016 / solaris + brownie / czekolada / maliny

Flagowym winem Łukasza jest czerwona Magnesia Cuvée, ale to Kardryl 2015, brawurowy kupaż (traminera, pinot gris, muscata, kernlinga i solarisa) długo starzony na osadzie stał się prawdziwą rewelacją! Wino o intensywnym, pełnym smaku z nutami szarej renety i polskiej brzoskwini, z podniesioną przyłbicą może stanąć – naszym zdaniem – w szranki z wyjątkowym Johanniterem Ultra z Domu Bliskowice.

Termin spotkania:

18 października (środa) godz. 18:00 - 21:00
Koszt: 150 zł (w cenę wliczone są wszystkie degustowane wina oraz dania).
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl

 

© SPOT 2008. Site designed by: Adam Żebrowski. Site developed by: Odd Web Things. Photos: Małgorzata Opala