Po Wt Śr Cz Pt So Nd
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

KORKI Z POLSKICH WIN VOL. 3: WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH I SERY Z WAŃCZYKÓWKI

Od ubiegłego roku SPOT. wraz z Winicjatywą oraz pismem Ferment organizują cykl spotkań, którego celem jest poznawanie w swobodnej atmosferze wybranych regionów produkcji wina w Polsce i najlepszych producentów. Przewodnikiem w tej winnej podróży są sami winiarze, a moderatorem Maciej Nowicki. Spotkania mają charakter potoczystej gawędy połączonej z luźną rozmową. Najważniejsza jest jednak degustacja win i ich łączenie z jedzeniem. Lech Mill z Domu Bliskowice opowiadał o winach z Małopolskiego Przełomu Wisły, a Łukasz Chrostowski z Winnicy Equus o winiarzach z Lubuskiego.

KORKI Z POLSKICH WIN VOL. 3: WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH I SERY Z WAŃCZYKÓWKI
Zapraszamy do SPOT. na spotkanie z Rafałem Wesołowskim, winiarzem, który nie tylko uwierzył, że można w Polsce uprawiać szlachetną winorośl (m.in. pinot noir i cabernet sauvignon!), ale dowiódł, że można z nich stworzyć najwyższej jakości wina. Kolejne ich roczniki regularnie otrzymują wyróżnienia na konkursach winiarskich, a w 2017 roku Magazyn Wino uznał winnicę za „Polską Winiarnię Roku”. Degustacji win będzie towarzyszyć degustacja serów Lucyny i Sylwestra Wańczyków.

Winnice Wzgórz Trzebnickich
to bezsprzecznie jeden z najciekawszych i najlepszych projektów winiarskich w Polsce, którego znakiem rozpoznawczym jest winorośl szlachetna (vitis vinifera) i jednoodmianowe wina. Chociaż w położonej w okolicach Trzebnicy na Dolnym Śląsku winnicy można znaleźć też szczepy hybrydowe (rondo i regent), to jednak przede wszystkim riesling i pinot noir dają tu zaskakujące efekty. Podobnie zresztą jak i inne: cabernet sauvignon, chardonnay, gewürztraminer czy pinot gris. Pomarańczowe, lekko perliste Pinot Gris 2014 to wciąż jedno z najciekawszych polskich win, a Pinot Noir 2015 został uznany za najlepsze polskie wino czerwone w konkursie „Polskie korki 2017”

Lista degustowanych win:
Blanc 2016 / musujące wytrawne, chardonnay, pinot noir
Riesling 2015 / białe wytrawne, riesling 100%
Gewürztraminer 2016 / białe wytrawne, gewürztraminer 100%
Pinot Gris 2014 / pomarańczowe wytrawne, pinot gris 100%
Pinot Noir 2016 / czerwone wytrawne, pinot noir 100%
Cabernet Sauvignon 2015 / czerwone wytrawne, cabernet sauvignon 100%

Ekologiczne gospodarstwo Lucyny i Sylwestra Wańczyków położone jest u stóp Sudetów w Kotlinie Kamiennogórskiej. 40 hektarowe gospodarstwo prowadzi agroturystykę, hodowlę krów, świń i kur zielononóżek, ale przede wszystkim produkuje ręcznie, nawiązując do tradycji serowarów, wielokrotnie nagradzane sery. Wańczykówka ma w ofercie sery długo dojrzewające (Górski Sudecki, Kozi Grzbiet, Winowajca, Lanselot i Sudetia), sery dojrzewające (Kamyk Sudecki, Talar Sudecki, Kąsek Sudecki, Blu Wańczyk i Niebiańsko Pyszny), sery kwasowo-podpuszczkowe dojrzewające (Kaszmirek Biały i Kaszmirek Czarny), sery kwasowo-podpuszczkowe (Tłuścioch, Luzik, Sonata i Rapsodia), sery twarogowe (Lajcik), jogurty (naturalne, owocowe) oraz masło. Fenomenalny, długo dojrzewający ser Winowajca otrzymał Grand Prix 2017 w konkursie Czas Dobrego Sera w Sandomierzu.

Maciej Nowicki
jest dziennikarzem największego w Polsce portalu poświęconego winu – Winicjatywy oraz pisma o winie Ferment. Nieustannie coś degustuje, wspiera, prowadzi lub ocenia. I pisze teksty. Chce, aby Polacy pili wyłącznie wino i to także polskie. W przypadku tych ostatnich uchodzi za największego eksperta. W ubiegłym roku otrzymał nagrodę Świętego Marcina za promocję polskiego wina.

Termin spotkania:
7 lutego (środa) godz. 18:00-21:00
Koszt: 90 zł / 60 zł dla Sommelierów (w cenę wliczone są wszystkie degustowane wina oraz sery)
Zaproszenie otwarte na warsztaty do SPOT.  umożliwia wejście dwóch osób.
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl

© SPOT 2008. Site designed by: Adam Żebrowski. Site developed by: Odd Web Things. Photos: Małgorzata Opala