Po Wt Śr Cz Pt So Nd
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

WARSZTATY KULINARNE - WOŁOWINA

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT wraz z Pawłem Zasławskim zaprasza na warsztaty kulinarne dotyczące wołowiny. Uczestnicy zobaczą jak prawidłowo oczyścić polędwicę, poznają podstawowe stopnie wysmażenia (rare, medium, well done), proces karmelizacji mięsa, różnice między mieleniem a siekaniem tatara oraz zdobędą wiedzę o poszczególnych elementach wołowych (polędwica, rostbef, antrykot). Dania będą uzupełnione ciekawymi, samodzielnie przygotowanymi dodatkami. 

Na warsztatach wspólnie wykonamy: 
Tatar siekany z polędwicy wołowej z konfitowanym żółtkiem i oliwą szczypiorkową
Tatar mielony z rostbefu z ogórkiem i szalotką
Smażoną polędwicę wołową z solą Maldon, oliwą truflową oraz chipsami z jarmużu i pieczarek
Aromatyzowany szpik wołowy
Stek z antrykotu z pieczonymi warzywami korzeniowymi i aksamitnym kremem selerowym

Termin warsztatów:
9 maja (środa) godz. 18:00-21:00
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.  

Paweł Zasławski - mimo młodego wieku ma już na swoim koncie spore doświadczenie gastronomiczne. Pracował między innymi w poznańskich restauracjach Czerwony Fortepian, Milano, Hugo Restaurant. Przez rok był szefem kuchni w Zielonych Słoniach i przez ostatnie dwa lata zastępcą w restauracji Muga. Do niedawna, jako szef kuchni tworzył autorskie menu w restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach. W międzyczasie zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku 2015 w plebiscycie magazynu Kuchnia, w którym obecnie publikuje autorskie felietony. 

© SPOT 2008. Site designed by: Adam Żebrowski. Site developed by: Odd Web Things. Photos: Małgorzata Opala