Po Wt Śr Cz Pt So Nd
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

WARSZTATY WIEDZY O WHISK(E)Y

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT oraz Whisky Embassy zapraszają na warsztaty wiedzy o whisk(e)y – wyjątkowym alkoholu, który zyskuje coraz większą grupę miłośników. W czasie degustacji pokażemy, że whisky jest trunkiem dla wszystkich i każdy może czerpać przyjemność z jej picia. Uczestnicy warsztatów poznają historię, sposób produkcji, a także różne typy whisk(e)y oraz techniki analizy sensorycznej, sposoby opisu aromatu i smaku whisk(e)y.

W czasie warsztatu uczestnicy będą degustować (i opisywać) pięć wybranych whisk(e)y z różnych destylarni o odmiennej charakterystyce. Porównawcza degustacja ma na celu pokazanie szerokiego spektrum aromatów i smaków oraz wskazanie sposobów ich opisu. Nie zabraknie także informacji praktycznych: co kryje się za informacjami na etykiecie, czy pić whisk(e)y solo czy mieszać, jak łączyć z jedzeniem, jak wybrać whisk(e)y na prezent lub do kolekcji „białych kruków”.


Green Spot Single Pot Still
/ Irish Whiskey / alk. 40%
Spey Tenne / Scottish Single Malt / Speyside / alk. 46%

GlenDronach 12yo / Scottish Single Malt / Highlands / alk. 43%
Jefferson’s Reserve Groth Cask Finish / Bourbon / alk. 45,1%
Ardberg Uigeadail / Scottish Sigle Malt / Islay / alk. 54,2%

Termin warsztatów:
15 maja (wtorek) godz. 18:00 - 21:00
Koszt: 150 zł (w cenę wliczone są wszystkie degustowane whisk(e)y, a także niezbędne materiały pomocnicze).
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl

W świat destylacji whisky zabierze uczestników Adrian Nowakowski, jeden z pomysłodawców i założycieli Whisky Embassy, sklepu i specjalistycznej hurtowni alkoholi z najwyższej półki.

© SPOT 2008. Site designed by: Adam Żebrowski. Site developed by: Odd Web Things. Photos: Małgorzata Opala