Po Wt Śr Cz Pt So Nd
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

WARSZTATY KULINARNE - DZIKIE ROŚLINY JADALNE

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty z dzikich roślin jadalnych, które łączą spacer w poszukiwaniu jadalnych roślin, a następnie wspólne gotowanie.
Lipiec to pełnia wegetacji roślin. Zachwycają nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Na warsztatach podczas godzinnego spaceru w okolicy SPOT. uczestnicy poznają około 30 gatunków dzikich roślin jadalnych. Każda roślin zostanie wyposażona w komentarz botaniczny oraz kulinarny, dzięki czemu identyfikacja smacznych roślin w terenie oraz wykorzystanie ich w kuchni będzie łatwiejsze.

Po spacerze i opowieściach roślinnych wykonamy:
Roślinne placki z polewą lilakową i różaną
Świętojańską zupę ziołową z siedmiu gatunków roślin
Dziki "szpinak" z trzech gatunków roślin z puree ziemniaczanym
Śródziemnomorską zapiekankę z kłączami dzikich roślin
Sałatkę ze świeżych liści i kwiatów
Gulasz z cieciorką i bagiennymi roślinami

Termin warsztatów:
15 lipca (niedziela) godz. 11:00 - 15:00
Koszt: 150 zł 
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl

Natalia Olejnik - Już niebawem doktor biologii, specjalizuje się w ekologii paproci. Szczególnie umiłowała sobie legendarne kwiaty paproci, czyli nasięźrzałowate. Łączy specjalistyczną wiedzę botaniczną z wykorzystywaniem dziko spotykanych roślin do tworzenia niebanalnych posiłków. Sposób życia naszych przodków traktuje jak inspirację w tworzeniu przepisów na dania współczesne oraz jako punkt odniesienia do ochrony dziedzictwa przyrodniczego. Pasjonuje ją popularyzacja wiedzy przyrodniczej oraz aktywizacja społeczności lokalnych. Prezeska Fundacji Laboratorium Sztuki i Dziedzictwa "Inspekt".

© SPOT 2008. Site designed by: Adam Żebrowski. Site developed by: Odd Web Things. Photos: Małgorzata Opala