Po Wt Śr Cz Pt So Nd
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

KORKI Z POLSKICH WIN VOL. 8: WINNICA WIELICZKA + SERY KOZIE OD MAZEIJUKÓW

SPOT., Winicjatywa oraz pismo Ferment zapraszają na kolejne spotkanie, którego celem jest poznawanie różnych regionów produkcji wina w Polsce i pochodzących z nich najlepszych producentów. Przewodnikiem w tej winnej podróży są sami winiarze, a moderatorem Maciej Nowicki. Spotkania mają charakter niezobowiązującej rozmowy połączonej z degustacją win oraz serów zagrodowych z danego regionu.

Korki z Polskich win vol. 1 Lech Mill z DOM Bliskowice opowiadał o Małopolskim Przełomie Wisły
Korki z Polskich win vol. 2 Łukasz Chrostowski z Winnicy Equus opowiadał winiarzach z Lubuskiego
Korki z Polskich win vol. 3 Rafał Wesołowski Winnice Wzgórz Trzebnickich i sery z Wańczykówki
Korki z Polskich win vol. 4 Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów oraz sery z Malinowej Zagrody
Korki z Polskich win vol. 5 Piotr Stopczyński oraz sery łomnickie z Koziej Łąki
Korki z Polskich win vol. 6  Zbigniew i Jacek Turnau z Winnicy Turnau oraz sery Państwa Szczupaków
Korki z Polskich win vol. 7  Barbara i Marcin Płochoccy z  Winnicy Płochockich oraz sery Podłazy

KORKI Z POLSKICH WIN VOL. 8: WINNICA WIELICZKA + SERY KOZIE OD MAZEIJUKÓW

Zapraszamy do SPOT. na spotkanie z Agnieszką Rousseau i Piotrem Jaskółą, twórcami Winnicy Wieliczka, wyjątkowego projektu, który powstał nad szybami dawnej kopalni. Nad biodynamicznym gospodarstwem, którego częścią jest winnica, czuwa Piotr, a Agnieszka opiekuje się zlokalizowaną nieopodal, w sąsiedztwie kościoła Michalitów winiarnią. Ich domeną jest winorośl szlachetna (m.n. charddonay i merlot) i wina jednoszczepowe. W roczniku 2017 zdecydowali się na dwa kupaże (Seraf i Regis) i eksperymentują z rieslingiem z późnego (październikowego) zbioru. Wytwarzają także cydry ze starych odmian jabłek.

Lista degustowanych win:
Chardonnay 2018
Cuvee Seraf 2018
Cuvee Regis 2018
Merlot Rose 2018
Plus Riesling 2017

Lista degustowanych serów:

Ser kozi farmerski naturalny
Tradycyjna bryndza kozia
Bundz wędzony kozi
Ser kozi farmerski dojrzewający
Twarożek kozi

Termin spotkania
10 kwietnia (środa) godz. 18:00-21:00
Koszt: 90 zł / 60 zł dla Sommelierów
(w cenę wliczone są wszystkie degustowane wina oraz sery)
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl

Winnica Wieliczka – założone w 2013 roku 15 ha biodynamiczne gospodarstwo znajdujące się 3 km od Kopalni w Wieliczce, w którym oprócz krzewów winnej latorośli (1,5 ha), uprawiane są także rośliny oleiste i rośliny uprawne (m.in. len zwyczajny, gryka zwyczajna, gorczyca biała, koniczyna biała, słoneczniki), drzewa i krzewy owocowe (m.in. stare odmiany jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni) oraz zioła, zarządzane z szacunkiem dla natury, bez wykorzystywania chemii stosowanej w rolnictwie konwencjonalnym.

W winnicy uprawia się jedynie odmiany winorośli szlachetne vitis vinifera (riesling, chardonnay, grüner veltliner, muscat, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon i pinot noir) i stawia się na wina jednoszczepowe. W roczniku 2017 powstały po raz pierwszy w historii winnicy – kupaże, których nazwy pochodzą od szybów kopalni w Wieliczce: Seraf (wydrążony w 1442 roku, dziś już nieaktywny) i Regis (najstarszy istniejący szyb kopalni, powstały na polecenie króla Kazimierza Wielkiego, dziś wciąż służący turystom). Oprócz win gospodarstwo wytwarza także cydry (wytrawne i półwytrawne), organizuje degustacje, zajęcia tematyczne oraz szkolenia.

Agnieszka Rousseau – enolożka z Diplôme National d'Œnologue najstarszej francuskiej uczelni winiarskiej – Uniwersytetu w Montpellier, z doświadczeniem prawie trzydziestu sezonów winiarskich na obu półkulach (Francja, Nowa Zelandia, Australia, Szwajcaria, Indie, Rosja, Rumunia i Polska);. autorka wielu artykułów w prasie specjalistycznej oraz pierwszej w historii książki po polsku o produkcji cydru (Cydr z polskich jabłek); współzałożycielka i vice przewodnicząca stowarzyszenia Women and Wines of the World oraz współorganizatorką konkursu w Monte Carlo (Monako); przewodnicząca jury międzynarodowego konkursu Femmes et Spiritueux du Monde; wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego, ekspert współpracujący z KKŻ FAO/WHO w Polsce w zakresie zagadnień związanych z winem.

Piotr Jaskóła – absolwent Wydziału Leśnego Akademii Rolniczej w Krakowie, ekolog łączący wiedzę z intuicją, założyciel Śląskiego Stowarzyszenia Winiarzy i jego wieloletni prezes. To on odkrył wyjątkowe siedlisko Winnicy Wieliczka i uparł się, by założyć tam uprawę bez udziału chemicznych środków ochrony roślin.

Rodzinne gospodarstwo ekologiczne Figa prowadzą na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów Waldemar Maziejuk oraz jego synowie: Tomasz i Wawrzyniec. Terenami wypasów ich stada kóz (ponad 300 sztuk) jest jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki czemu mleko z ich gospodarstwa jest aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Figa specjalizuje się w wyrobie ekologicznych serów metodami tradycyjnymi. Maziejukowie wytwarzają m.in. sery wołoskie, farmerskie, twarożki oraz bryndzę. Wszystkie one charakteryzują się oryginalnym, pełnym mlecznym smakiem dzięki wykorzystywaniu m.in. niepasteryzowanego mleka najwyższej jakości oraz starych receptur stosowanych przy produkcji oraz przetwarzaniu mleka. Gospodarstwo posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego nadany przez BIOCERT Małopolska.

Po degustacji będzie możliwość zakupu wybranych win oraz serów.
Wino będzie podawane w kieliszkach Schott Zwiesel, których wyłącznym dystrybutorem jest Tom-Gast.

Wszystkie aktualne warsztaty znajdziecie również tutaj.

© SPOT 2008. Site designed by: Adam Żebrowski. Site developed by: Odd Web Things. Photos: Małgorzata Opala