Po Wt Śr Cz Pt So Nd
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

WARSZTATY KULINARNE - KUCHNIA GRECKA Z DEGUSTACJĄ WIN GRECKICH

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty kuchni greckiej. Grek – Theodoros Vogdanos - zabierze nas w podróż po smakach słonecznej Hellady, której kuchnia uważana jest za kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej. Cechuje się zdrowymi i prostymi daniami, które zaspokoją najbardziej wyszukane podniebienia.
Podczas warsztatów kulinarnych opierać się będziemy na tradycyjnych produktach greckich. Wydarzeniu będzie towarzyszyła degustacja przygotowanych dań z dobranymi do nich greckimi winami. 

Menu
Mousaka
Ser Manouri z pesto rukoli i migdałów na pomidorach
Zapiekane sery greckie na placku pitta bread z rukolą i suszonymi pomidorami
Tropitakia
Ser cypryjski Halloumi na grillowanym greckim pieczywie z oliwą bazylikową
Sos tzatziki
Baklava

Wina do dań
Ktima Biblia Chora White, PGI Pangeon (60% Sauvignon blanc, 40% Assyrtiko) 2016
Sigalas Assyrtiko Athiri, PDO Santorini (75% Assyrtiko, 25% Athiri) 2015
Ktima Gerovassiliou Malagousia, PGI Epanomi (100% Malagousia) 2015
Domain Mega Spileo red, PGI Achaia (60% Mavrodaphne, 40% Mavro Kalavritino) 2010
Ktima Gerovassiliou Avaton, PGI Epanomi (50% Lemnio, 30% Mavroudi, 20% Mavrotragano) 2013

Theodoros Vogdanos
–szef kuchni i właściciel tawerny Mykonos w Poznaniu oraz restauracji el Greco w Warszawie. Kucharz z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w renomowanych restauracjach na Mykonos, Krecie i Atenach, proponuje zdrową, smaczną i lekką kuchnię śródziemnomorską bazującą na produktach sprowadzanych z Grecji – najlepszej oliwie z oliwek, serach – fecie, manouri, gravierze, smacznych oliwkach, suszonych pomidorach, greckich marynatach i przyprawach.

Termin warsztatów:
21 lutego (wtorek) godz. 18:00 - 20:30
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.
Sponsor: EuroFoods Gastro

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala