Po Wt Śr Cz Pt So Nd
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

WARSZTATY KULINARNE - WOŁOWINA

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT wraz z Pawłem Zasławskim zaprasza na warsztaty kulinarne dotyczącewołowiny. Uczestnicy zobaczą jak prawidłowo oczyścić polędwicę, poznają podstawowe stopnie wysmażenia(rare, medium, well done), proces karmelizacji mięsa, różnice między mieleniem a siekaniem tatara oraz zdobędą wiedzę o poszczególnych elementach wołowych (polędwica, rostbef, antrykot). Dania będą uzupełnione ciekawymi, samodzielnie przygotowanymi dodatkami. 

Na warsztatach wspólnie wykonamy: 
Tatar siekany z polędwicy wołowej z konfitowanym żółtkiem i oliwą szczypiorkową
Tatar mielony z rostbefu z ogórkiem i szalotką
Smażoną polędwicę wołową z solą Maldon, zimową truflą oraz chipsami z jarmużu i pieczarek
Aromatyzowany szpik wołowy
Stek z antrykotu z pieczonymi warzywami korzeniowymi i aksamitnym kremem selerowym

Paweł Zasławski - mimo młodego wieku ma już na swoim koncie spore doświadczenie gastronomiczne. Pracował między innymi w poznańskich restauracjach Czerwony Fortepian, Milano, Hugo Restaurant. Przez rok był szefem kuchni w Zielonych Słoniach i przez ostatnie dwa lata zastępcą w restauracji Muga. Od sierpnia, jako szef kuchni tworzy autorskie menu w restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach. W międzyczasie zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku 2015 w plebiscycie magazynu Kuchnia, w którym obecnie publikuje autorskie felietony.

Termin warsztatów:
27 maja (sobota) godz. 10:00 - 13:00
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona. 

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala