Po Wt Śr Cz Pt So Nd
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

WARSZTATY KULINARNE - WIELKOPOLSKIE PRODUKTY REGIONALNE

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT. zaprasza na warsztaty kulinarne w ramach wydarzenia  POLSKIE WINA I CYDRY. W trakcie warsztatów będziemy przygotowywać dania z wykorzystaniem wielkopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych, które z pewnością nadadzą potrawom wyjątkowego, lokalnego charakteru. Uczestnicy będą mogli pracować z jednym z najciekawszych polskich szefów kuchni, a także wspólnie z nim rekonstruować staropolskie przepisy kulinarne.

Na warsztatach przygotujemy:
Chłodnik na bazie z ogórków kiszonych ze szparagami i kwaśną śmietaną.
Sielawa zapiekana z uwierconym chrzanem migdałowym, szparagami i salsą z mięty.
Kaszanka z pustym piernikiem na rabarbarze szafranowym z suszonymi wiśniami.
Polewka truskawkowa z octem i kruszonką pistacjową z jogurtem.

Maciej Nowicki
– szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Kucharz-historyk  zwany „kucharzem królewskim”, który bada polską kulinarną tożsamość, studiuje stare książki kucharskie, rekonstruuje smaki staropolskich potraw. Aby zaspokoić zainteresowanie nowoczesną kuchnią europejską zdobywał doświadczenie w Wielkiej Brytanii i Francji. Od kilku lat pasję kulinarną łączy z zamiłowaniem do historii zgłębiając tajniki kuchni polskiej XVII czy XVIII wieku.

Termin warsztatów:
24 czerwca (sobota) godz. 14:30 - 17:00
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.  

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala