Po Wt Śr Cz Pt So Nd
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

WARSZTATY KULINARNE - GOTOWANIE Z KISZONKAMI

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty gotowania z kiszonkami z Michałem KępińskimKiszonki to nie tylko produkt, który możemy jeść samodzielnie. W Polskiej tradycji wiele jest potraw przygotowywanych na kiszonkach jak żur, bigos czy chłodnik. Poprzez kiszenie różnych warzyw czy owoców tworzymy nowe smaki, które możemy stosować również w codziennym gotowaniu. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się jak wykorzystywać różne kiszonki w kuchni  i jak tworzyć z nich pyszne potrawy.

Menu warsztatów:
Kiszone marchewki z masłem orzechowym
Tatar wołowy z kimchi na maślance i chipsami z zakwasu gryczanego
Zupa z kiszonek z jajkiem w koszulce i pastą miso z fasoli wrzawskiej
Smażony pstrąg z potrawką z kiszonej rzepy i liści kalafiora z daktylami, gruszką  i kminem rzymskim
Śmietankowe parfait z ogórkiem małosolnym i piklowanym bzem

Michał Kępiński
– miłośnik i znawca fermentacji. Kisi wszystko – od warzyw po kwiaty, liście, orzechy czy ryby i wykorzystuje przy tym przeróżne metody. Od lat związany z warszawską gastronomią, aktualnie szef kuchni restauracji usytuowanej na warszawskim Powiślu. Doświadczenie zdobywał w odznaczonej gwiazdką Michelin restauracji KOKS położonej na Wyspach Owczych, a także w trzygwiazdkowej restauracji Maaemo w Oslo. Od 2 lat wraz z łotewskim szefem kuchni Dzintarsem  Kristovskisem wydaje kolacje degustacyjne, których tematem przewodnim jest idea fermentacji. 

Termin warsztatów:
20 stycznia (sobota) godz. 10:00 - 13:00
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.    

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala