Po Wt Śr Cz Pt So Nd
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

WARSZTATY KULINARNE - MISO, TOFU I SHIITAKE - WEGAŃSKA PODRÓŻ PO AZJI Z WEGAN NERD

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza w wegańską podróż z Alicją Rokicką, autorką bloga Wegan Nerd.
A
zja słynie w krajów, gdzie jedzenie mięsa wcale nie jest takie oczywiste. To tam powstało tofu, tempeh czy seitan popularne wegańskie zamienniki.  Kuchnia azjatycka staje się bardzo popularna. Już niemal każde polskie miasto może pochwalić się dobrym sklepem z zupą ramen i restauracjami serwującymi dania z woka.
Co takiego przyciąga ludzi do kuchni azjatyckiej? Intensywność potraw uzyskiwana dzięki piątemu smaku- umami. Na warsztatach przygotujemy roślinne i bezmięsne opcje popularnych potraw. Dowiemy się jak ugotować idealny, aromatyczny i długo warzony bulion warzywny.  Poznamy typowe dla Azji składniki, które coraz częściej pojawiają się w wegańskiej kuchni. Będzie bardzo umami!

Menu: 
Zupa miso na długo gotowanym wywarze z dodatkami
Sałatka pad thai z tofu
Bułki bao  z szarpanym jackfrutem na ostro
Mango lassi
Tapioka z kokosem i mango

Termin warsztatów:
19 maja (sobota) godz. 10:00-13:00 lub 14:00-17:00 lub 18:00-21:00
20 maja (niedziela) godz. 11:00-14:00 lub 15:00-18:00
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona. 

Alicja Rokicka – wegetarianka od 13 roku życia, założycielka bloga w 100% roślinnego Wegan Nerd, ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz Blogiem Roku 2015 przez 100 Best Poland Restaurants. Jesienią ukazała się jej pierwsza, autorska książka kulinarna zatytułowana Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia, której misją jest zachęcenie do zdrowego, zróżnicowanego, nieco zwariowanego i kolorowego sposobu odżywiania. Dzięki jej autorskim przepisom i fotografiom każdy znajdzie w weganizmie coś dla siebie.

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala