Po | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
01 | 02 | 03 | 04 | |||
05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT oraz Whisky Embassy zapraszają na warsztaty wiedzy o whisk(e)y– wyjątkowym alkoholu, który zyskuje coraz większą grupę miłośników. W czasie degustacji pokażemy, że whisky jest trunkiem dla wszystkich i każdy może czerpać przyjemność z jej picia. Uczestnicy warsztatów poznają historię, sposób produkcji, a także różne typy whisk(e)y oraz techniki analizy sensorycznej, sposoby opisu aromatu i smaku whisk(e)y.
W czasie warsztatu uczestnicy będą degustować (i opisywać) pięć wybranych whisk(e)y z różnych destylarni o odmiennej charakterystyce. Porównawcza degustacja ma na celu pokazanie szerokiego spektrum aromatów i smaków oraz wskazanie sposobów ich opisu. Nie zabraknie także informacji praktycznych: co kryje się za informacjami na etykiecie, czy pić whisk(e)y solo czy mieszać, jak ją łączyć z jedzeniem, jak wybrać whisk(e)y na prezent lub do kolekcji „białych kruków”.
Jack Ryan 12 Years Old / Irish Single Malt / alk. 46%
Benromach 2007 Wood Finish Sassicaia / Scottish Single Malt / Speyside / alk. 46%
Nikka Pure Malt Taketsuru Non Age / Japanese Whisky / alk. 43%
Jefferson’s Reserve Groth Cask Finish / Bourbon / alk. 45,1%
Lagavulin 12 Years Old Limited Edition 2016 / Scottish Single Malt / Islay / alk. 43%
Termin warsztatów:
7 listopada (środa) godz. 18:00 - 21:00
Koszt: 150 zł (w cenę wliczone są wszystkie degustowane whisk(e)y, a także niezbędne materiały pomocnicze).
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
W świat destylacji whisky zabierze uczestników Adrian Nowakowski, jeden z pomysłodawców i założycieli Whisky Embassy, sklepu i specjalistycznej hurtowni alkoholi z najwyższej półki.
Wszystkie aktualne warsztaty znajdziecie również tutaj.