Po Wt Śr Cz Pt So Nd
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DEGUSTACJA WIN GRECKICH

Akademia kulinarna SPOT. to EAT wraz z Winicjatywa oraz Ferment. Pismo o winie. zaprasza na degustację win greckich z Maciejem Świetlikiem. 

Grecja to najstarszy kraj winiarski w Europie. Szczyci się tysiącletnią historią winiarstwa, ogromnym bogactwem lokalnych szczepów i znakomitymi apelacji – od Náoussy w Macedonii po Nemeę na Peloponezie i wyspiarskie Santorini. To nieodkryta ziemia winiarska, w kraju w którym lubi się te melodie, które się już zna nie może się jakoś przebić. Tymczasem wina greckie mogą pochwalić się rewelacyjnym stosunkiem ceny do wysokiej jakości, świetnie też komponują się ze śródziemnomorską kuchnią, tak u nas popularną.

Lista degustowanych win wkrótce.

Termin warsztatów:
20 marca (środa) godz. 18:00 - 21:00
Cena degustacji oraz informacja o zapisach wkrótce
Liczba miejsc ograniczona

Maciej Świetlik – winem zawodowo zajmuje się od 2007 roku. Zaczynał od prowadzenia swojego sklepu, później obsługiwał import – głównie win włoskich (sangiovese pierwsza miłość). Przez ostatnie lata związany z Wines United, gdzie współpracował z restauracjami i sklepami specjalistycznymi, przekonując do win z antypodów. Chętnie dzieli się swoją wiedzą. Najbardziej w świecie wina nie lubi generalizacji, dlatego w równym stopniu docenia shiraz z Barossy i mavrotragano z Santorini. Na co dzień dziennikarz Winicjatywy i Fermentu.

Po degustacji (21:00-22:00) będzie możliwość parowania win z potrawami kuchni greckiej  oraz zakupu wybranych win w cenach promocyjnych.

Wszystkie aktualne warsztaty znajdziecie również tutaj.

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala