Po Wt Śr Cz Pt So Nd
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

PORTO DIRKA NIEPOORTA

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na degustację porto od jednego z najważniejszych winiarzy świata i jednego z najlepszych producentów win wzmacnianych w portugalskiej Dolinie Douro – Niepoort Vinhos. Degustację win tawny (także colheita) i vintage Dirka Niepoorta poprowadzi jego syn, Daniel Niepoort, który przygotowuje się do przejęcia rodzinnego biznesu. W czasie degustacji poznamy nie tylko historię porto, jego rodzaje i najlepsze połączenia kulinarne, ale także historię zaangażowania Niepoortów w rynek porto, która rozpoczęła się w połowie XIX wieku.

Lista degustowanych win:
Niepoort Ruby Port
Niepoort Tawny Port
Niepoort Crusted Port
Niepoort LBV Port 2014
Niepoort 10 Years Old
Niepoort Vintage Port 2015
Niepoort Colheita Port 1997


Termin warsztatów:
24 kwietnia (środa) godz. 18:00-21:00

Koszt: 90 zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.

Niepport Vinhos – historia związku rodu Niepoortów z porto sięga 1842 roku, kiedy to Franciscus Marius van der Niepoort wyruszył z rodzimej Holandii do Portugalii, aby stworzyć przedsiębiorstwo zajmujące się handlem wzmacnianymi winami z Doliny Douro, czyli porto. Rozwijało się ono aż do 1987 roku, gdy do rodzinnego biznesu dołączył Dirk Niepoort. Ojciec Daniela zdecydował się zmienić dotychczasowy model biznesowy i kupił pierwszą 25 ha winnicę w dolinie Douro. Konsekwencją tej decyzji były nie tylko przetasowania rodzinne, ale zmiany w całym przemyśle winiarskim, które uczyniły z Dirka legendę stojącą na czele winiarskiej awangardy i zmian jakościowych (Douro Boys). Dzięki swej determinacji i odwadze zdołał zbudować prawdziwe imperium winiarskie (m.in. Minho, Douro, Bairrada, Dão, Mozela), które powoli przechodzi w ręce szóstego pokolenia.

Daniel Niepoort
 – urodzony w Portugalii i wychowany w Szwajcarii, syn jednego z najbardziej wpływowych winiarzy ostatnich lat, Dirka Niepoorta. Swoje najmłodsze lata spędził w samochodzie jeżdżąc z ojcem od jednej winnicy do winnicy, z degustacji na degustację. Podczas gdy Portugalia zaszczepiła w nim miłość do natury i ukształtowała jego smaki, to Szwajcaria (w której wojsku spędził rok) nauczyła go systematyczności i dyscypliny. Jako nastolatek interesował się architekturą, ale miłość do wina i rodzinna tradycja popchnęły go w kierunku nauki o uprawie winorośli i produkcji wina. Uczył się pracując na całym świecie: od RPA (Intellego Wines i Craig Hawkings), Roussillon (Mattasa), Burgundię (Domaine Roulot), Jurę (J.F Ganevat), Toskanię (Riecine), po Argentynę (Zuccardi) i Australię (Mac Forbes). Od 2015 roku mieszka w Dolinie Mozeli, gdzie współtworzy projekt FIO Wines. Wkrótce zamierza wrócić do rodzinnej Portugalii, aby uczyć się u boku ojca i przejąć po nim rodzinny biznes Niepoort Vinhos. 

Partner warsztatów: Taszka - Wine & Petiscos
Po degustacji będzie można kupić porto Dirka Niepoorta w cenach promocyjnych.

Wszystkie aktualne warsztaty znajdziecie tutaj.
 

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala