Aldo Viola gospodaruje organicznie i biodynamicznie na 16 ha winnic w dwóch lokalizacje w pobliżu miasta Alcamo na północno-zachodnim wybrzeżu Sycylii. W pobliżu rodzinnej wsi uprawia catarratto, grillo i grecanico na stromych wzgórzach Timpi Rossi („Czerwone Wzgórza”), nazwanych tak ze względu na wysoką zawartość żelaza w piaszczysto-gliniastej glebie. Druga działka, znajdująca się 30 km za miastem, bliżej morza, obsadzona jest perricone, nerello mascalese i syrah. Mimo że wychowywał się w winnicy zdecydował się zostać zawodowym piłkarzem. W 1996 roku powrócił do pracy z ojcem i podjął studia enologiczne w Marsali. Został też pierwszym enologiem spółdzielni Centopassi, która uprawiała ziemię skonfiskowaną mafii Corleonesi po aresztowaniu niesławnego Salvatora „Totò” Riiny na początku lat 90. Od lat dla win białych wykorzystuje macerację od sześciu do dziewięciu miesięcy. Niewielka skala produkcji (10.000 butelek rocznie) i praca w harmonii z siłami natury pozwala Aldo wytwarzać wina klarowne i harmonijne, o eleganckim charakterze.