Alheit

Wino Alheit

Alheit Vineyards to projekt Suzaany i Chrisa Alheit, którzy poznali się na uniwersytecie Stellenbosch, wspólnie podróżowali (Dolina Napa, Saint-Émilion, Clare Valley, Mozela, Langwedocja, Dolina Rodanu, Cyklady i inne), a w 2010 roku osiedli w Hamelrand, farmie położonej na grzbiecie Hemel-en-Aarde w Walker Bay. Obecnie wykorzystują winogrona z 21 ha w kilku lokalizacjach, m.in. Skurfberg, górzystej pięćdziesięcioletniej winnicy w pobliżu Clanwilliam (Citrusdal Mountain), w dużej części obsadzonej nieszczepionymi winoroślami. Rosną one na piaszczystych glebach bogatych w żelazo, pod którymi znajduje się żwir i glina. Dają wina czyste i szlachetne, o charakterystycznym profilu mineralnym. Alheit to absolutni minimaliści w produkcji wina: bez odszypułkowania, bez przemysłowych drożdży, enzymów czy siarki, bez klarowania. Fermentacja odbywa się w używanych beczkach, a wina pozostają na osadzie przez dziesięć miesięcy. Są filtrowane tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Przez siedem miesięcy leżakują w butelkach.

Wina producenta

Wina z regionu