Château Grand-Puy-Lacoste

Wino Château Grand-Puy-Lacoste

Château Grand-Puy-Lacoste znajduje się kilka kilometrów od miasta Pauillac i w 1855 roku został zaklasyfikowany do Cinquièmes Crus (obecnie uważany jest za najlepszą posiadłość obok Château Lynch-Bages). „Grand Puy” to niewielkie żwirowe wzgórza, które góruje nad okolicą. W średniowieczu teren ten stanowił część większego majątku należącego do Monsieur de Guiraud i pozostawał w rodzinie aż do końca XIX wieku. Pierwsze winorośle pojawiły się w połowie XVIII wieku, kiedy część ziemi kupił Pierre Ducasse. W 1930 roku majątek przejął Raymond Dupin, ale wojna i recesja spowodowały zapaść, z której podźwignął majątek Jean-Eugene Borie (dzisiaj zarządza nim jego syn – Francois-Xavier), który nabył go w 1978 roku. Obecnie winnice, na glebie żwirowej na głębokiej warstwie gliniasto-wapiennej, zajmują 36 ha (75% cabernet sauvignon, 20% merlot i cabernet frank). Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą, a następnie wina są starzone w dębowych beczkach (50% nowych) przez 18 miesięcy.