Claudio Quarta to producent win, do którego należą trzy winiarnie znajdujące się w trzech różnych obszarach tzw. Mezzogiorno. W 2005 roku porzucił karierę biologa genetycznego związanego z branżą farmaceutyczną w Stanach Zjednoczonych, wrócił w rodzinne strony Południowych Włoch, postanowił zostać enologiem i kupił stare winnice w Kampanii i Apulii. Wraz z córką Alessandrą (od 2023 roku przejęła rodzinny biznes) zarządzają Tenute Eméra, gdzie uprawiają primitivo i negroamaro, w Cantina Moros w Guagnano wytwarzają wina z primitivo w apelacji Salice Salentino, z kolei w Kampanii, w Cantina Sanpaolo powstają wina w apelacji Greco di Tufo, Fiano di Avellino oraz Taurasi. Szanując tradycję i lokalne odmiany, wykorzystują nowoczesne sposoby winifikacji, aby wytwarzać wina wyjątkowe, o najwyższej jakości. Tenute Eméra to największa (50 ha) z winnic Claudio Quarta Vignaiolo w sąsiedztwie Morza Jońskiego, w Marina di Lizzano w sercu apelacji Primitivo di Manduria.