Domaine Guiberteau została założona na początku XX wieku przez Clémenta Manguina, a następnie przekazana zięciowi Robertowi Guiberteau, utalentowanemu winiarzowi i jednemu z założycieli spółdzielni Saumur. W 1954 roku, dostrzegając ogromny potencjał tego terroir, Robert kupił kilka hektarów na wzgórzu Brézé, w szczególności Clos des Carmes, uważany za najlepsze cru w Dolinie Loary. Gdy przeszedł na emeryturę (w 1976 roku), winnice zostały wydzierżawione. W 1996 roku Romain Guiberteau zdecydował się przejąć zarządzanie winnicami. Pod opieką Nady Foucault z Clos Rougeard, Romain wyprodukował 5.000 swoich pierwszych butelek. Obecnie ma 9,4 ha winnic (pół na pół chenin blanc i cabernet franc), z czego 7 ha znajduje się na Brézé. Wiek winorośli waha się od 40 do 80 lat, z dużym udziałem starych winorośli. W 2000 roku Romain przestawił winnice na zarządzanie ekologiczne, a w 2007 uzyskał certyfikat ekologiczny AB. W ciągu kilku lat stał się najbardziej docenianą winnicą w Saumur.