Etayo

Wino Etayo

Winnica Etayo została założona w 1992 roku przez małżeństwo Martína Alonso Etayo i Glorię Plaza Medina na zboczu wzgórza Isasa (ok. 600-700 m n.p.m.), które jest częścią Doliny Cidacos w Rioja Baja. Dzięki sprzyjającymi mikroklimatowi oprócz winogron (15 ha) uprawiają także drzewa oliwne i migdałowe (5 ha). Od początku gospodarstwo prowadzone jest organicznie z praktykami biodynamicznymi (certyfikat Ecyssa). Hodują owce, we wrześniu obsiewają ziemię zbożami i roślinami strączkowymi, szanują bioróżnorodność. Winogrona są zbierane ręcznie i odszypułkowane, a następnie fermentowane spontanicznie w stali nierdzewnej z minimalną interwencją. Viña Ilusión nie są starzone w dębie, aby zachować świeżość win i prawdziwy smak tempranillo. Winiarnia jest zasilana energią słoneczną.