Hospices de Beaune lub Hôtel-Dieu de Beaune to dawny szpital dla ubogich i pokrzywdzonych w Beaune, który powstał w 1443 roku dzięki Nicolasowi Rolin, kanclerzowi Burgundii. Pierwotny budynek szpitala (Hôtel-Dieu) to jeden z najwspanialszych przykładów francuskiej architektury XV wieku i jest obecnie wykorzystywany jako muzeum. Usługi dla pacjentów świadczone są w nowoczesnych obiektach szpitalnych. W 1457 Guillemette Levernier jako pierwszy przekazał w darze winnicę, co zapoczątkowało tradycję trwającą prawie 500 lat. Dziś szpital posiada 61 ha winnic w większości sklasyfikowanych jako Premier i Grand Cru w Burgundii, którymi opiekuje się 22 winiarzy. Od 1859 roku w szpitalu odbywała się coroczna aukcja wytwarzanych win (31 beczek cuvée czerwonego wina i 13 beczek białego), mająca na celu zebranie funduszy na wyposażenie i konserwację jego budynków. Odbywa się ona w w trzecią niedzielę listopada podczas trzydniowego festiwalu poświęconego jedzeniu i winom Burgundii, zwanego Les Trois Glorieuses. Akcja charytatywna jest poprzedzona elegancką kolacją w Clos de Vougeot pierwszego dnia, a kończy się obiadem La Paulée de Meursault trzeciego dnia.