Jean-Yves Peron, urodzony i wychowany w Sabaudii, porzucił pracę biochemika, aby studiować winiarstwo w Bordeaux. Po ich zakończeniu odbył staże w Oregonie, Nowej Zelandii, a także u Thiery’ego Allemanda w Cornas, a później u Bruno Schuellera w Alzacji. W 2004 roku wrócił w rodzinne strony, aby w okolicach Chevaline na pokrytych łupkami zboczach (od 350 do 550 m n.p.m.) uprawaić stare, często pnad stuletnie winnice. Autochtoniczne szczepy (mondeuse, persan, jacquère, altesse i roussane) na kilku mikrodziałkach uprawia organicznie z elementami biodynamiki. Czerwone wina wina najczęściej powstają dzięki maceracji węglowej, białe często są macerowane na skórkach. Fermentuje spontanicznie, nie filtruje, ani nie klaruje win, nie stosuje dwutlenku siarki. Działa także jako négociant (Alzacja, Dolina Rodanu, Ardèche i Piemont). Wytwarza rocznie ok. 15.000 butelek.