Kreinbacher Birtók to projekt Józsefa Kreinbachera, który w 2002 roku powstał na zboczach wygasłego wulkanu Somló. Nie odziedziczył ziemi po ojcu czy dziadku, ale dorobił się w branży budowlanej, a winnice kupił, aby regionie o długiej tradycji, wytwarzać nowoczesne wina. Obecnie gospodaruje ekologicznie na 48 ha (a z kolejnych 20-30 ha skupuje winogrona), na których rosną: furmint, olaszrizling, hárslevelű, juhfark, tramin czy szürkebarát (pinot gris) oraz eksperymentalnie syrah, mézesfehér i sárfehér. Konsultantami jego projektu byli István Szepsy oraz Zoltán Demeter. W 2014 roku na rynku – dzięki pomocy Christiana Forget z Champagne Paul Bara – pojawiły się jego wina musujące wytwarzane metodą szampańską, w których produkcji stał się od razu liderem na rynku węgierskim.
Kreinbacher Birtók
