Reynolds Wine Growers

Wino Reynolds Wine Growers

Posiadłość Reynolds Wine Growers położona jest w Alentejo, tuż przy Parku Narodowym São Mamede. Wśród 200 ha pól, łąk i lasów 41 ha przypada na winnice (arinto, antão vaz, alicante bouschet oraz aragonez, trincadeira, alfrocheiro, touriga nacional, syrah i cabernet sauvignon). Pagórkowaty teren, duże dobowe różnice temperatur i gleba, w przeważającej części łupkowa, decydują o jakości win. Uprawa ma charakter organiczny (wkrótce będzie biodynamiczna). Szczepy fermentuje się indywidualnie w dużych kadziach z francuskiego dębu. Dojrzewanie z kolei odbywa się w mniejszych dębowych beczkach. Wina powstają w czterech kategoriach sygnowanych imieniem przedstawicieli każdego pokolenia rodziny. Te z trzeciego (Robert) i piątego (Gloria) produkowane są wyłącznie w najlepszych rocznikach i dojrzewają w butelkach nawet dziesięć lat. Firmowane przez szóste pokolenie (Juliana, seniora rodu) – szczególnie Reserva i Grande Reserva – trafiają do sprzedaży po 3‒5 latach. Najszybciej uwalniane są wina sygnowane przez Carlosa, syna Juliana (siódme pokolenie). Proces winifikacji nadzoruje wspólnik rodziny – Nelson Martins.