Tetramythos to wspólne dzieło braci Aristosa i Stathisa Spanos i enologa Panagiotisa Papagiannopoulosa, których połączyła wspólna wizja tworzenia ekspresyjnych, terroirystycznych win na północy Peloponezu (Ano Diakopto nieopodal Patras). Winnice na 11 ha uprawiane są w jednym z najchłodniejszych rejonów w Grecji, na wysokości od 650 do 1050 metrów w górzystej Eigalii, owiewanej chłodną bryzą z Zatoki Korynckiej. Swą nazwę projekt zawdzięcza lokalnej odmianie dzikiej gruszki, tak kwaśnej, że — jak wspomina Panagiotis — tylko jego babcia chciała je jeść, i to jedynie wówczas, gdy były już przejrzałe. Winiarnia już w latach 90-tych wytwarzała jedno z najciekawszych win białych ze szczepu roditis. Punktem zwrotny dla braci Spanos był rok 2007, gdy nowo wybudowaną przetwórnię strawił pożar. Wtedy obrali nowy kierunek – obok win konwencjonalnych zaczęli wytwarzać również naturalne, pomarańczowe, które należą dziś do najbardziej oryginalnych i rozchwytywanych w całej Grecji. Obok rdzennych szczepów (roditis i mavro kalavritinó) gwiazdą jest bezsiarkowa, leżakowana w amforze retsina.