Winnice Jaworek

Wino Winnice Jaworek

Winnice Jaworek założyli w 2001 roku w Miękini (ok. 26 km od Wrocławia) Ewa i Lech Jaworek; na dwóch parcelach (Miękinia/15h i Wińsko/3,5h) uprawiają m.in. rieslinga, chardonnay, gewürztraminera, pinot gris, muscat ottonela, solaris oraz pinot noir, zweigelta, cabernet cortis, monarcha i regenta. W oficjalnej sprzedaży ich wina pojawiły się już w 2009 roku. Winiarnia, mieszcząca się w odrestaurowanym poniemieckim folwarku, obejmuje leżakownię, pomieszczenie do fermentacji i rozlewnię wina, a także salę degustacyjną, patio degustacyjne i piwniczkę do przechowywania win. Poza produkcją win, na bazie soku winogronowego powstają tutaj także miody pitne gronowe. W konkursie Polskie Korki Gamay 2019 otrzymał Złoty Korek, a Pino-Re 2017 – Brązowy Korek.

Wina z regionu