Festiwal Polskich Win

Co roku SPOT. organizuje dużą, otwartą imprezę kulinarno-winiarską, której współorganizatorem jest pismo Ferment i portal Winicjatywa.

Ma ona charakter całodzienny, a na jej program składają się: degustacja komentowana z menu degustacyjnym z udziałem polskich winoogrodników, pionowe degustacje wybranych win oraz ich premiery, warsztaty kulinarne z produktami z Wielkopolski oraz otwarta degustacja win i cydrów, które prezentują i sprzedają sami producenci.

2019 vol. 6

8/06/2019

10.00 – 12.30 degustacja komentowana 30 najlepszych polskich win połączona z menu degustacyjnym / Maciej Nowicki | Ferment oraz Jakub Hamankiewicz | Affogato
12:30 – 12:45 premiera win z Winnica Wieliczka / Maciej Nowicki / Ferment
13.15 – 14.45 degustacja komentowana rieslingów Winnicy Turnau (2014 – 2017), Inspiry Volcano Winnicy Płochockich
(2014 – 2017), kupaży z regentem Piotra Stopczyńskiego (winnice: Mierzęcin, Spotkaniówka, Półtorak, Koniusza,
Rymanów) / Mariusz Kapczyński | Vinisfera
14.00 – 16.30 warsztaty kulinarne z Jakubem Hamankiewiczem
15.00 – 16.30 degustacja win nagrodzonych w konkursie Polskie Korki 2018 / Maciej Nowicki | Ferment
17.00 – 17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2019” / Maciej Nowicki | Ferment
17.30 – 20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów
19.00 – 22.30 muzyka na żywo w ogrodzie / Creamer

2018 vol. 5

17/06/2018

10.00 – 12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym / Maciej Nowicki i Tomasz Prange-Barczyński | Ferment oraz Przemek Błaszczyk | Mañana Bistro & Wine Bar
12.30 – 12:45 premiera wina Pet-Nat Domu Bliskowice / Lech Mill
12.45 – 13.00 premiera wina Ambre 2016 Winnicy Turnau / Zbigniew i Jacek Turnauowie
13.15 – 14.45 pionowa degustacja komentowana win z Domu Bliskowice oraz Winnicy Equus / Maciej Nowicki | Ferment
14.00 – 17.00 warsztaty kulinarne z produktami regionalnymi / Przemek Błaszczyk | Mañana Bistro & Wine Bar
15.00 – 16.30 warsztaty dla winiarzy biorących udział w festiwalu
15.30 – 16.30 otwarte spotkanie z autorami książki „Gościnność” / Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski
17.00 – 17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2018” / Maciej Nowicki | Ferment
17.00 – 20.00 otwarta degustacja polskich win
i cydrów oraz produktów regionalnych

2017 vol. 4

24/06/2017

10.00 – 12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym / Tomasz Prange-Barczyński | Magazyn Wino oraz Maciej Nowicki | Pałac Jana III Sobieskiego
w Wilanowie
12.30 – 13:00 premiera wina lodowego i wina ze szlachetnego zbioru Winnica Turnau / Jacek Turnau
13.15 – 14.45 degustacja komentowana Wzgórz Trzebnickich oraz Winnicy Jakubów / Maciej Nowicki | Winicjatywa
14.30 – 17.00 warsztaty kulinarne z regionalnymi produktami z Wielkopolski Maciej Nowicki | Pałac Jana III Sobieskiego
w Wilanowie
17.00 – 17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2017” / Tomasz Prange-Barczyński | Magazyn Wino
17.00 – 20.00 otwarta degustacja polskich win
i cydrów oraz produktów regionalnych

2016 vol. 3

5/06/2016

11.30 – 15.00: degustacja komentowana wraz z menu degustacyjnym / Tomasz Prange-Barczyński | Magazyn Wino i Artur Szwacki | SPOT.
17.00 – 19.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów oraz produktów regionalnych

2015 vol. 2

13/06/2015

11.00 – 14.00: degustacja komentowana / Tomasz Prange-Barczyński
17.00 – 19.00 otwarta degustacja polskich win
i cydrów oraz produktów regionalnych

2014 vol. 1

26/04/2014

11.00 – 14.00 degustacja komentowana / Tomasz Prange-Barczyński | Magazyn Wino
11:00 – 13.30 warsztaty kulinarne z serami łomnickimi / Maja Skorupska i Adam Turowiec
16.00 – 18.00 otwarta degustacja polskich
win i cydrów oraz produktów regionalnych