Po Wt Śr Cz Pt So Nd
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

POLSKIE WINA I CYDRY VOL. 4 / 2017

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza 24 czerwca 2017 roku po raz czwarty do SPOT. na cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Będzie można je poznać, zdegustować nowe i starsze roczniki oraz, co najważniejsze – kupić.

Kolejny raz w Poznaniu będziemy mogli w jednym miejscu gościć najlepszych polskich winiarzy oraz producentów cydru. Gdy w ubiegłym roku w SPOT. dyskutowaliśmy o perspektywach polskiego winiarstwa nikt się nie spodziewał, że rozwój rodzimej produkcji tak szybko będzie nie tylko pokonywać kolejne biurokratyczne przeszkody, co i zdobywać swoich konsumentów. Nie mniej dynamicznie na polski rynek wkroczyły cydry. Jeszcze cztery lata temu znaliśmy je przede wszystkim z oferty zagranicznych sieci handlowych. Latem ubiegłego roku swoje cydry sprzedawało już kilkudziesięciu rodzimych producentów. Cieszy szczególnie rozwój produkcji rzemieślniczej, ze świeżego soku jabłkowego, w większości wytrawnej, pozbawionej sztucznych dodatków.

Plan dnia:
11.00-12.30: degustacja komentowana wraz z menu degustacyjnym
13.00-14.30: pozioma degustacja komentowana wybranych producentów
15.00-17.00: warsztaty kulinarne z produktami z Wielkopolski - prowadzący Maciej Nowicki, Pałac Wilanów
17.00-17.30: ogłoszenie wyników konkursu „Polskie wina i cydry 2017”
17.30-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów

Więcej informacji tutaj.

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala