SPOT. jest restauracją, której menu opiera się na sezonowych polskich produktach i ze swobodą łączy tradycje kuchni polskiej z klasyczną kuchnią europejską, przede wszystkim francuską. Przewodnik kulinarny Michelin przyznał nam wyróżnienie „Bib Gourmand”, oznaczające doskonałą kuchnię w przystępnych cenach.
Menu zmienia się wraz z kalendarzem natury i dostępnością produktów, w które zaopatruje nas wildecki TARG., co sobotni bazar produktów regionalnych z upraw organicznych. Do menu poleca się przede wszystkim biodynamiczne wina polskie i europejskie, których selekcja dwukrotnie została uznana za najlepszą w Polsce i wyróżniona „Red Star” przez Star Wine List.
SPOT. działa zgodnie z ideą „Gospodarki Obiegu Zamkniętego”, uczestniczy w programie „Less Plastic” oraz otrzymał certyfikat „Ekologiczni w biznesie”. W praktyce polega to na redukcji odpadów poprzez stosowanie biodegradowalnych zamienników, recycling i ponowne wykorzystanie, na zwiększaniu zasobów dzięki optymalizacji zużycia produktów, energii i wody, oraz na ograniczaniu śladu węglowego za sprawą lokalnych dostaw zarówno produktów rolnych, jak i napojów. Sami uprawiamy zioła, przyprawy, owoce oraz winogrona, z których wytwarzamy wina musujące.
Jakub Hamankiewicz to ambitny szef kuchni (absolwent CFA Européen Louis Prioux Bar-le-Duc), który doświadczenie zdobywał we Francji, m.in. w Brasserie Excelsior i Le 27 Gambetta w Nancy (rekomendacje Michelin), Les Ducs de Lorraine w Epinal (1* Michelin) oraz Á la 12 w Delme (1* Michelin). Jako szef kuchni tworzy autorskie odsłony dań bazujące na lokalnych produktach, inspirując się zarówno kuchnią polską, jak i francuską oraz podążając za sezonowymi zmianami. W swojej kuchni wytwarza wędliny, piecze chleby, fermentuje i przygotowuje oryginalne przetwory.
W SPOT. zwracamy uwagę nie tylko na jakość serwisu, nie tylko sommelierskiego, ale do wszystkiego, z czym stykają się goście restauracji, szczególnie składników dań i napojów. Staramy się, aby pochodziły one z najbliższej okolicy, rodzinnych gospodarstw i manufaktur pracujących biodynamicznie lub organicznie oraz posiadały najwyższą jakość, gwarantowaną pasją właścicieli.