Degustacja win pomarańczowych
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na degustację niepowtarzalnych win pomarańczowych. Do niedawna będące przedmiotem ekscytacji jedynie specjalistów, stają się dzisiaj obowiązkowym elementem kart win polskich restauracji i oferty sklepów z winami. W czasie degustacji będzie można dowiedzieć się o metodach ich produkcji, gruzińskich początkach, europejskim odrodzeniu i pierwszych próbach ich wytworzenia w Polsce.
Lista degustowanych win:
🍷 Camilo Donati Il Mio Malvasia 2016
🍷 Dario Prinćić Bianco 2014
🍷 Winnica De Sas Gewürztraminer Kvevri Milvus 2015
🍷 Winnica Wieliczka Jantar 2018
🍷 Fio Wines Niepoort Kettern JoJo 2017
🍷 Erich & Michael Andert Ruländer 2013
🍷 Radikon Jakot 2007
Termin degustacji: 30 września (środa) godz. 18:00-21:00
Wina pomarańczowe mają wielowiekową tradycję. Wina „bursztynowe” wytwarzano tradycyjnymi metodami, bez kontroli temperatury, już ponad 6 tysięcy lat temu w Gruzji w zakopanych w ziemi amforach (kvevri). Skórki winogron długo maceruje się z moszczem, aby do wina trafiły substancje działające przeciwutleniająco i bakteriobójczo. Dzięki temu można ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować użycie w procesie winifikacji dwutlenku siarki. Stąd też ich niesłabnąca popularność wśród win naturalnych. Jeszcze kilkanaście lat temu wina pomarańczowe powstawały przede wszystkim w Gruzji (Kachetia), we Włoszech (Emilia-Romania, Wenecja Julijska i Sycylia) czy Chorwacji (Istria). Obecnie produkuje się je na całym świecie, także w Polsce.
Cena:
zł / os.
Liczba miejsc:
Razem: