Pomysł założenia Winnicy Silesian zrodził się w 2015 roku, gdy Jarosław Mazurek podjął decyzję o obsadzeniu winoroślą starannie wybranej kilkunastohektarowej parceli. Wybrał ją ze względu na podłoże z granitowych łupków, które odpowiadają za mineralność win. Rodzina Mazurków od pięciu pokoleń zajmuje się hodowlą koni i w Bagieńcu (koło Jaworzyny Śląskiej) prowadzi gospodarstwo rolne, ale z uprawą winorośli nie miała wcześniej żadnych doświadczeń. Niezbędną wiedzą wsparł projekt Michał Pajdosz, ale w prace winnicy zaangażowana jest cała rodzina, szczególnie córki Sonia i Marysia. Ta pierwsza (wraz z narzeczonym Esbenem) obecnie nie tylko odpowiada za proces wytwarzania wina, ale także przejęła funkcję ambasadora winnicy, natomiast Marysia, po powrocie z Australii (Margaret River), odpowiedzialna jest za komunikację. Winnica została wyróżniona na konkursie Polskie Korki za Roter Riesling 2019 (Złoty Korek), Słodki Solaris 2019 (Brązowy Korek), Souvignier Gris 2018 (Srebrny Korek), Roter Riesling 2018 (Srebrny Korek), a trzy wina słodkie Winnicy Żelazny (Muscaris 2018, Muscaris 2019 i Solaris 2019) znalazły się w finale tegorocznej edycji konkursu.
Winnica Silesian
