Clos Lentiscus

Wino Clos Lentiscus

Manel Arinyó produkuje jedne z najbardziej ekscytujących win musujących nie tylko w Hiszpanii, ale na świecie. Gdybyś w ciemno degustował(a) jego wina z dużym prawdopodobieństwem uznał(a)byś, że to szampan growera. W 2001 roku Manel i jego brat Joan wrócili do swojej rodzinnej posiadłości Can Ramon (której korzenie sięgają XIV wieku) w małym miasteczku Sant Pere de Ribes, po śmierci ojca. Stworzyli wspólnie Clos Lentiscus, aby odzyskała ona blask, którym się niegdyś cieszyła. Winnice o glebach wapiennych, zawierające morskie skamieniałości, silne wpływy nadmorskie zapewniają ich winom charakterystyczną mineralność. Winogrona uprawiają ekologicznie (posiadają certyfikat CCPAE), stosują zasady biodynamiki, dbają o bioróżnorodność (posiadają m.in. pasiekę, stado owiec i konie). Starają się nie ingerować w proces winifikacji, nie stosują dwutlenku siarki. Elegancja, czystość i wyrazista mineralność definiują Clos Lentiscus.

Wina z regionu