Can Sumoi

Wino Can Sumoi

W ostatnich latach Katalonia bardzo się zmienia. Jednym z autorów zmian jest Pepe Raventós zarządzający wspólnie z ojcem Manuelem Raventós i Blanc, firmą, która jako pierwsza z ważnych graczy opuściła apelację Cava (w roku 2012). Pepe reprezentuje 21. pokolenie katalońskiej rodziny. Pod jego rządami Raventós i Blanc zyskała silną odnogę naturalistyczną, a jej symbolem jest nowy projekt Can Sumoi. Raventós praktykował u wielu sław francuskiego winiarstwa, m.in. u Didiera Dagueneau z Pouilly-Fumé. W 2014 roku wypuścił pierwszą linię win naturalnych sygnowanych swoim nazwiskiem. Trzy lata później kupił starą, 400-hektarową posiadłość Can Sumoi w Penedès, położoną niedaleko wybrzeża (ponoć widać stamtąd Majorkę) na wysokości 600 metrów n.p.m. W większości porastają ją drzewa, na winorośl przypada tam zaledwie 5% powierzchni. Tamtejsze wina pochodzą z upraw organicznych lub biodynamicznych, fermentują na rdzennych drożdżach i nie są w ogóle siarkowane. Mają przy tym zdyscyplinowany, niekontrowersyjny styl (nie brak im charakteru).

Wina producenta

Wina z regionu