Catherine & Pierre Breton

Wino Catherine & Pierre Breton

Catherine & Pierre Breton, mieszkający na wschód od Bourgueil we wsi Restigné; wytwarzają wina w apelacjach: Chinon i Bourgueil, a także w Vouvray, zarówno do szybkiego spożycia, jak i do dłuższego leżakowania. Uchodzą za ikony naturalnego winiarstwa. Praktyki biodynamiczne wprowadzili u siebie już w 1994 roku, zaraz po otrzymaniu certyfikatu ekologicznego (1991 rok). W ich winnicach na różnych glebach (żwir, wapień, glina, łupek i żółty tuf) rośnie głównie cabernet franc (znany nad Loarą jako „Breton”) oraz chenin blanc (Vouvray). Chociaż Pierre jest głównym enologiem, to Catherine tworzy serię cuvées pod nazwą „La Dilettante”. Wspólnie dzielą swoje wina na trzy kategorie: wina naturalne (do szybkiej konsumpcji), wina klasyczne (typowe dla apelacji) oraz wina terroir (indywidualnie winifikowane parcele). Mimo że każde cuvée jest wyjątkowe (różna gleba, winifikacja i élévage), to jednocześnie wykazują duże podobieństwa. Od 2016 roku rodzicom pomagają ich dzieci: córka France i syn Paul.

Wina producenta

Wina z regionu