Pattes Loup

Wino Pattes Loup

Domaine Pattes Loup to jedna z najbardziej ekscytujących posiadłości, jakie pojawiły się w Chablis w ostatnich latach. Thomas Pico założył ją w Courgis w 2005 roku, na obrzeżach wioski Chablis, gdzie odziedziczył 2,4 ha rodzinnej posiadłości. Chcąc podnieść jakość, wdrożył program ścisłej kontroli plonów i konwersji na uprawę ekologiczną (co jest rzadkością w regionie). Stopniowo przejmował parcele ojca (15 ha), w większości posadzone przez dziadka na wzgórzach w pobliżu Courgis i Preys (300 m.n.p.m.). Wykorzystuje rdzenne drożdże, elévage na osadzie 14-16 miesięcy i butelkuje bez klarowania i filtrowania. Jego AOC Chablis z 55+ letnich winorośli w 40% fermentuje w betonowych jajach, reszta w stali nierdzewnej. Premier Crus z Côte de Jouan, Beauregard i Butteaux (z Montmains) pochodzą z winnic położonych na wzgórzach w wieku od 30 do 55 lat i wszystkie są starzone w używanym dębie. Wina te są kwintesencją „Chablis” i to nie tylko ze względu na ich solankową mineralność.

Wina producenta

Wina z regionu