Domaine Lapierre

Wino Domaine Lapierre

Domaine Lapierre ma status kultowej dzięki Marcelowi (zm. 2010), który przejął w 1973 roku winnicę po ojcu. W 1981 roku spotkał Julesa Chauveta (winiarza, chemika i wizjonera winiarskiego), który po pojawieniu się nawozów sztucznych i pestycydów w latach 50-tych, opowiedział się za „winiarstwem naturalnym” stosowanym od wieków w Beaujolais. Marcel (wraz z Guyem Bretonem, Jean-Paulem Thévenetem i Jeanem Foillardem), stanął na czele tego ruchu, który wzywał do powrotu do tradycyjnych praktyk uprawy winorośli i winifikacji. Jego dzieci (syn Mathieu i córka Camille) kontynuują jego pracę na 11 ha z średnio 45-letnią winoroślą. Lapierowie praktykują późne zbiory, dojrzewają wina na osadzie przez co najmniej dziewięć miesięcy w dużych starych beczkach (fuderach). Ich wina są esencją Morgon: mięsiste, owocowe i radosne.

Wina producenta

Wina z regionu