Montevertine

Wino Montevertine

Montevertine to legendarna winiarnia leżąca na wysokości 425 metrów n.p.m. z Radda in Chianti, której właściciel Sergio Manetti i enolog Giulio Gambelli jako jedni z pierwszych w 1977 roku uwierzyli w potencjał szczepu sangiovese i zabutelkowali je solo, wbrew ówczesnym przepisom apelacyjnym i trendencji do „ulepszania” cabernetem czy merlotem. W 1967 roku Manetti, producent wyrobów stalowych, odrestaurował zrujnowany dom, wokół którego posadził 2 ha winnicę (Le Pergole Torte), z której zamierzał wytwarzać wina dla przyjaciół i klientów. Kilka lat po entuzjastycznie przyjętym pierwszym roczniku 1971, porzucił swoją dotychczasową działalność i poświecił się winu. Po jego śmierci w 2000 roku, zarządzanie winnicą przejął syn – Martino, któremu pomaga Bruno Bini oraz Paolo Salvi (Gambelli zmarł w 2012 roku). Ekologicznie prowadzone winnice (18 ha) podzielone są na dziewięć parcel, na których uprawia się w większości sangiovese. Nieinterwencyja winifikacja daje rocznie około 85.000 butelek.

Wina producenta

Wina z regionu