Envínate to jeden z „najgorętszych” hiszpańskich projektów winiarskich, porównywalny z fenomenem Comando G. Powstał dzięki czworgu przyjaciół (Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos i José Martínez) ze studiów enologii na Uniwersytecie Miguela Hernandeza w Alicante; w 2005 roku, po ukończeniu studiów, stworzyli winiarską firmę konsultingową, która później przekształciła się w Envínate. Ich celem jest wytwarzanie czystych, autentycznych win oddających terruño z wyraźnym rysem atlantyckim; z tego powodu szukają starych działek w regionie Ribeira Sacra oraz na Wyspach Kanaryjskich; nie stosują w winnicach żadnych substancji przemysłowych, zbierają winogrona ręcznie, wyciskają je nogami, wykorzystują rdzenne drożdże, starzą wina w starych beczkach i betonie, a dwutlenek siarki dodają wtedy, gdy jest to niezbędne, tylko podczas butelkowania. Ich wina są obecnie jednymi z najbardziej ekscytujących i uczciwych win w Hiszpanii.