Domaine Agrapart

Wino Domaine Agrapart

Początki Domaine Agrapart sięgają końca XIX wieku. Winnica w Côte des Blancs (12 ha) podzielona jest na ponad siedemdziesiąt małych parceli, głównie na obszarach klasyfikowanych jako Grand Cru (Avize, Cramant, Oiry i Oger) oraz Premieur Cru. Winorośle (90% chardonnay, 10% pinot noir) należą do najstarszych w regionie (od 35 do 60+ lat, ok. 70% winorośli w wieku 40+). W 1984 roku przejął ją Pascal Agrapart, który wprowadził zmiany zarówno w winnicach, jak i piwnicy, zmierzające w kierunku uprawy i winifikacji naturalnej. Winogrona są tłoczone za pomocą tradycyjnej prasy pionowej, a fermentacja odbywa się, co jest rzadkością w Szampanii, z wykorzystaniem rdzennych drożdży, które – zdaniem Pascala – są kluczowe dla oddania terroir. Wszystkie wina bazowe przechodzą fermentację malolaktyczną i dojrzewają w starych 600-litrowych beczkach dębowych (wina NV najpierw w stali), są zazwyczaj butelkowane w okolicach pełni księżyca w maju, bez klarowania, filtracji i stabilizacji na zimno. Produkcja jest niewielka, ok. 100.000 butelek w każdym roczniku. Oprócz win NV produkuje wina z trzech różnych terroir: Minérale (kreda), Avizoise (glina), Vénus (glina i kreda).

Wina producenta

Wina z regionu