Emidio Pepe

Wino Emidio Pepe

W 1964 roku Emidio Pepe zamienił uprawiającą winorośl rodzinną posiadłość w Torano Nuovo, założoną w końcu XIX wieku, w winnicę butelkującą własne wina. Dzisiaj jest ikoną bezkompromisowego podejścia do uprawy winorośli i wytwarzania wina. Chociaż jego obowiązki przejęły córki oraz wnuczki (Sofia i Donatella oraz Chiara i Elisa), to w posiadłości niewiele się zmieniło. Winnice o powierzchni 15 ha znajdują się pomiędzy Morzem Adriatyckim a górami (Gran Sasso), niedaleko granicy z Marche. Śródziemnomorski klimat i silne wiatry zapewniają rodzimym odmianom (montepulciano, trebbiano i pecorino) idealne warunki rozwoju. W winnicach nigdy nie stosowano chemikaliów – uprawa zawsze miała organiczny i biodynamiczny charakter. Winogrona są zbierane ręcznie, sortowane i tłoczone stopami, co jest już niezwykle rzadkie, ale nadal zapewnia najdelikatniejsze tłoczenie. Moszcz jest następnie fermentowany na rdzennych drożdżach w dużych zbiornikach cementowych i starzony w cemencie przez dwa lata bez dodatku siarki. Następnie wino jest butelkowane i leżakuje w piwnicy (ze starych krzewów – przynajmniej 7 lat), w której wciąż jest kilkadziesiąt roczników. Każdą sprzedaną butelkę przelewa się ręcznie do nowej, ręcznie korkuje i etykietuje!

Wina producenta

Wina z regionu