Jean-Claude Lapalu

Wino Jean-Claude Lapalu

Jean-Claude Lapalu to jeden z najbardziej szanowanych i uznanych winiarzy w Beaujolais. Pochodzi z winiarskiej rodziny w Saint-Etienne-La-Varenne, niedaleko Brouilly, która w 1995 roku zamiast sprzedawać winogrona do miejscowej spółdzielni, zaczęła butelkować wino pod własnym nazwiskiem. Mimo że pierwsze roczniki win Jean-Claude’a miały konwencjonalny charakter, to pod wpływem Julesa Chauveta, zdecydował się na radykalną zmianę. Dzisiaj uprawia biodynamicznie 12 ha winnic zakładanych przez jego dziadka i ojca (w wieku 60-80 lat), a interwencja w proces winifikacji została ograniczona do minimum – siarkowanie zdarza mu się bardzo rzadko i to jedynie przed butelkowaniem. Wytwarza wina (głównie Village oraz Brouilly), w których elegancja góruje nad ekstrakcją, a owoc ma pierwszeństwo przed taninami.

Wina producenta

Wina z regionu