Frank Cornelissen

Wino Frank Cornelissen

Frank Cornelissen gospodaruje na 19 ha winnic położonych wysoko na Etnie. Z pochodzenia jest Belgiem, który przeprowadził się na Sycylię, aby produkować wino. Głównym powodem wyboru Etny była wyjątkowa różnorodność gleb wulkanicznych, na których bardzo dobrze radzi sobie nerello mascalese, które pozwala wytwarzać wina o dużej złożoności i różnorodności. Zdaniem Franka jest to szczep znajdujący się pomiędzy pinot noir (soczystość) i nebbiolo (taniny). Pierwszym jego rocznikiem był 2001, gdy dysponował zaledwie 0,4 ha starych, ponad stuletnich winnic. Początkowo starał się wytwarzać wina, które miały być płynnym kamieniem: kanciaste, ale precyzyjne i niezwykle mineralne. Z czasem jego wina „zmiękły”, osiągając równowagę pomiędzy owocowością i mineralnością. Winnice prowadzone są ekologicznie, niekiedy stosuje się w nich zabiegi biodynamiczne, ale niekoniecznie w zgodzie z kalendarzem biodynamicznym, ale potrzebami roślin. Winifikacja odbywa się w sposób nieinterwencyjny bez stosowania dwutlenku siarki.

Wina producenta

Wina z regionu