Michael Wenzel

Wino Michael Wenzel

Michael Wenzel zarządza winnicą w pobliżu miasta Rust, po zachodniej stronie jeziora Nezyderskiego, której początki sięgają połowy XVII wieku. Rodzina Wenzel była pionierami w wielu aspektach winiartwa w regionie, a w latach 80-tych postawili sobie z cel przywrócenie do uprawy furminta, gdy ojciec Michaela przywiózł sadzonki z Tokaju. Po zdobywaniu doświadczeń w Nowej Zelandii, Australii i Kalifornii, Michael przejął rodzinną posiadłośc w 1995 roku, a w 2008 roku zaczął ją uprawiać ekologicznie, co znacząco poprawiło jakość winogron. 9 ha winnic (furmint, pinot noir, pinot gris, blaufränkisch) rośnie na bardzo zróżnicowanych glebach (łupek, wapień, less i kwarc). Zainteresowanie Michaela historią, gografią i geologią regionu przekłada się na jego pracę. Butelkuje osobno wina z różnych parcel, aby pkazać różnicę pomiędzy pinot noir rosnącym na wapieniu i na łupkach. Jego blaufränkisch rośnie na glebach wapiennych, a furmint, z którego wytwarza wino wytrawne, w winnicy Vogelsang (na szarym kwarcu). Winogrona są zbierane ręcznie, fermentują spontanicznie, a filtracja ma miejsce tylko wtedy, gdy wino ma cukier resztkowy.

Wina producenta

Wina z regionu