Petr Koráb

Wino Petr Koráb

Petr Korab, jeden z naturalistów, zwanych na Morawach „autentystami” złożył winiarnię w 2006 roku w Boleradicach. Gospodaruje biodynamicznie na 4 ha upraw własnych i dzierżawionych. Uprawia na glebach wapienno-lessowych, w większości na starych winnicach (wiek winorośli waha się od 40 do 84 lat), m.in. neubürgera, lembergera, rieslinga, grüner veltlinera, pinot blanc, karmazyna i wiele innych. Działa zgodnie z bezkompromisową filozofią: „Tworzenie dobrego wina to nie tylko jego produkcja. To styl życia w połączeniu z naturą, pokorą i szacunkiem dla pracy naszych przodków. Gdy natura otwiera ramiona, prawdziwą sztuką jest jej wykorzystanie”. Wszystkie wina Petra fermentowane są na dzikich drożdżach, wina białe często są macerowane ze skórkami. Wina najczęściej dojrzewają nad osadem, nie są filtrowane i poddawane działaniu siarczynów. Wina Koraba są w pełni naturalne, równe i charakterne, wyważone, z czytelną stylistyką i wyraźną mineralnością.

Wina producenta

Wina z regionu