Samuel Tinon

Wino Samuel Tinon

Samuel Tinon chociaż urodził się w apelacji słodkiego wina Sainte-Croix-du-Mont, wybrał Tokaj jako najlepsze miejsce do uprawy wina i wychowania trójki dzieci. Zdobywał doświdczenie winiarskie w Australii, Teksasie, Chile, Włoszech, Jurze, Jerez i po 15 latach spędzonych w Tokaju (m.in. w Royal Tokaj, Oremus i Disznókő), w 2000 roku rozpoczął własną produkcję. 5 ha winnic na podłożu wulkanicznym znajduje się we wsi Olaszliska w pobliżu rzeki Bodrog, kilka dodatkowych działek znajduje się na zboczach góry Tokaj. Rosną na nich stare, nawet dziewięćdziesięcioletnie, krzewy furminta (90%) oraz hárslevelű. Uprawa się je ręcznie w sposób ekologiczny. Wbrew tendencjom w regionie do produkcji wytrawnych furmintów, koncentruje się na tradycyjnych tokajskich winach: aszú, szamorodni száraz, édes i wreszcie eszencji. W zależności od rocznika wytwarza jedynie od 10.000 do 15.000 butelek, które sprzedaje głównie w Paryżu.

Wina producenta

Wina z regionu