Paolo Vodopivec

Wino Paolo Vodopivec

Paolo Vodopivec produkuje niezwykłe wina w regionie Carso w północno-wschodnich Włoszech w pobliżu granicy ze Słowenią. Winiarnia została założona w 1994 roku, kiedy Paolo i Valter przejęli rodzinną działalność od swoich rodziców. Mimo eksperymentów z innymi szczepami, zdecydował się na uprawę tylko jednego – autochtonicznej vitovski. Z 50 ha nasadzeń tego szczepu, 6 ha należy do niego. Winnica, uprawiana biodynamicznie, położona jest na 260 metrach n.p.m. na terra rossa, czyli skalistej, wapiennej glebie, bogatej nie tylko w osady morskie, ale przede wszystkim w żelazo i magnez. Paolo jest zwolennikiem ograniczonej do minimum interwencji w proces fermentacji. Odszypułkowane winogrona poddawane są maceracji w kontakcie ze skórkami w gruzińskich amforach zakupionych w 2005 roku wraz ze skórkami przez sześć miesięcy. Następnie wina dojrzewają nawet trzy lata w dużych beczkach o pojemności 3000 litrów z dębu slawońskiego. Wina są butelkowane bez klarowania czy filtrowania. Najczęściej spędzają dodatkowy rok w butelce przed sprzedażą.

Wina producenta

Wina z regionu