Azienda Agricola Foradori

Wino Azienda Agricola Foradori

Azienda Agricola Foradori to rodzinna winnica, którą po śmierci ojca przejęła niespełna dwudziestoletnia Elisabetta. Początkowo kontynuowała konwencjonalną produkcję ze szczepów międzynarodowych, jednak szybko zrozumiała, że chce pracować z odmianami autochtonicznymi i musi zmienić podejście do winnicy oraz wytwarzania win. Na przełomie lat 80. i 90. zaczęła butelkować teroldego z pojedynczych winnic (Vigneto Morei i Sgarzon) oraz rozpoczęła współpracę z Uniwersytetem Mediolańskim (i słynnym ampelografem prof. Attilio Scienzą), dzięki czemu udało się wyodrębnić i rozmnożyć 15 starych klonów szczepu. Od 1996 wytwarza Granato – teroldego z pięciu najstarszych winnic, uznawane jest za jedno z największych włoskich win czerwonych. W 2002 roku rozpoczęła konwersję na uprawę biodynamiczną, a w 2009 roku otrzymała certyfikat Demeter. Od 2012 pracuje z nią najstarszy syn, Emilio, a także jego rodzeństwo (Theo i Myrtha). W 2019 roku w gospodarstwie pojawiło się stado bydła, które oprócz nawozu dostarcza mleko do produkcji serów. Obecnie Foradori gospodarują na 28 ha (75% teroldego, manzoni bianco – krzyżówka pinot blanc i rieslinga, nosiola i pinot grigio). Rocznie wytwarzają ok. 150.000 butelek rocznie.

Wina producenta

Wina z regionu