Weingut Heymann-Löwenstein

Wino Weingut Heymann-Löwenstein

Rodzina Reinharda Löwensteina uprawiała winogrona nad Mozelę już w XVI wieku, ale on początkowo miał inne plany. Po ukończeniu studiów w Paryżu zamierzał związać się z organizacją pomagającą uchodźcom, ale ostatecznie wrócił do rodzinnego Winningen wraz z żoną Cornelią Heymann i założyli w 1980 roku Weingut Heymann-Löwenstein. 13 ha winnic (98% riesling oraz spätburgunder) obsadzonych jest na stromych, wysokich tarasach na 7 różnych typach łupków (Uhlen podzielone jest na Roth Lay z czerwonym łupkiem oraz Laubach z szarym łupkiem). Powstające na nich wina są gęste, złożone, skłaniające się, dzięki użyciu od 10 do 20% gron dotkniętych szlachetną pleśnią oraz długiemu kontaktowi z osadem w fuderach, raczej w stronę baroku niż minimalizmu. Wina zwykle osiągają około 12% alkoholu, ponieważ są butelkowane zazwyczaj dopiero latem (a nie w marcu czy kwietniu). Niewielka ilość spätburgundera wytwarzana jest we współpracy z Hanspeterem Ziereisenem. Od ubiegłego roku do rodziców dołączyła córka Zara. Heymann-Löwenstein jest członkiem VDP od 1997 roku i posiada certyfikat Fair & Green.

Wina producenta

Wina z regionu