Radikon

Wino Radikon

Radikon to legendarna winiarnia we wschodniej części Wenecji Julijskiej, której wkładu – dzięki Stanko Radikonowi – w rozwój win pomarańczowych i naturalnych nie można przecenić. Rodzinne winnice o powierzchni 12 ha (posiadłość założył dziad Franz, rozwinął ojciec Edoardo, ale dopiero Stanko w 1980 roku rozpoczął butelkowanie) leżą na pograniczu włosko-słoweńskim. W 1988 roku Radikon, jako jeden z pierwszych we Friuli, sięgnął po dębowe beczki, w 1995 roku jako jeden z pierwszych we Włoszech zrezygnował z chemicznych środków ochrony roślin, a w 1999 roku jako jeden z pierwszych na świecie – z siarkowania wina. Był przekonany, że miejscowe szczepy muszą być traktowane w odmienny sposób, aby ujawnić pełny potencjał. W 1995 roku zaczął, tak jak dziadek, macerować wina na skórkach (4 miesiące dla win białych i czerwonych) i leżakować wina w dużych beczkach (3 lata dla białych, 5 dla czerwonych, a czasem i kolejne 9 lat w butelce jak w winie Fuori dal Tempo – „Poza Czasem”). Obecnie winiarnia jest prowadzona przez Sašę Radikona, który pracował wraz z ojcem przez dekadę.

Wina producenta